Dirigent: Sofie Gijsbers

Sofie Gijsbers begon haar muzikale carrière aan de muziekacademie te Neerpelt, in de saxofoonklassen van Dhr. Walter Baeken en Dhr. Koen Maes.

In 1998 zette zij haar muzikale studies voort aan de Muziekhumaniora te Hasselt, waar zij saxofoon studeerde bij Dhr. Werner Geboers, en piano bij Dhr. Ketelbutters Luc.

Na 4 jaar muziekhumaniora zette zij haar opleiding voort aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij haar masterdiploma saxofoon behaalde bij Dhr. Eddy Bogaard. Ook in datzelfde instituut, behaalde zij haar diploma Lerarenopleiding. Sofie volgde masterclasses bij Dhr. Henk Van Twillert (leerkracht saxofoon aan het conservatorium te Amsterdam), Dhr. Frank Vaganée (leerkracht Jazz saxofoon aan het Lemmensinstituut te Leuven) en Dhr. Geert Callaert (leerkracht en coördinator moderne muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven).

Wat het dirigeren betreft, begon Sofie op jonge leeftijd met kleine ensembles en jeugdorkesten. In 2011 vatte zij de dirigentenopleiding Hafabra­directie bij aan bij Dhr. Meylemans Ivan, Dhr. Saveniers Edmondus en Dhr. Van der Roost Jan. Hiervoor volgde zij ook diverse masterclasses, o. a. bij Dhr. Harper Philip (dirigent van de befaamde Cory Band in Engeland). Zo werd ze gediplomeerd dirigente in 2014.

Reeds in december 2012 leidde Sofie, als interimdirigente, de jeugdharmonie Crescendo uit Hulst­Tessenderlo naar de nationale kampioenstitel van Vlamo in eerste afdeling.

In september 2009 startte Sofie als dirigente van het jeugdorkest Orbis Musicana. Tot op vandaag heeft zij hier de leiding over een 40­tal jeugdige muzikanten die hun eigen concerten verzorgen, naast hun jaarlijkse muziekkamp, waarvan zij ook het muzikale gedeelte invult. Ook reeds In 2012 behaalde Sofie met dit orkest een 1ste prijs met hun eerste deelname aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Momenteel werkt Sofie als leerkracht saxofoon, instrumentaal ensemble en muzische vorming aan de academie Haspengouw, en aan de Academie Voor Muziek Woord en Dans Maasmechelen.

Informatie over onze vorige dirigenten kunt u vinden op de geschiedenispagina.